Kanonist
Sodišče

Blog

Navodilo SŠK glede spolnih zlorab

Slovenski (nad)škofje (foto: SŠK)

 

Slovenski škofje so se v četrtek, 11. aprila 2019, na Nadškofiji Ljubljana sestali na redni seji Stalnega sveta Slovenske škofovske konference (SŠK) posvečeni zaščiti otrok v Katoliški Cerkvi in se srečali s člani Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab pri SŠK.

Predsednik Ekspertne skupine mag. Alojz Milharčič je škofom predstavil letno poročilo o delovanju omenjene skupine, dr. Andrej Naglič je podal priporočila za zaščito otrok in učinkovitejšo obravnavo sumov spolnega nasilja, mag. Alenka Klemenc pa je predstavila psihološko-svetovalni pomen delovanja skupine. Na pobudo SŠK so se škofje sestali z Gorazdom Jesenkom, višjim kriminalističnim inšpektorjem iz Generalne uprave Slovenske policije, ki je škofom predstavil področje spolnih deliktov ter odgovoril na postopkovna in pravna vprašanja s področja zaščite otrok.

Škofje obžalujejo kazniva dejanja, ki so jih storili nekateri duhovniki in so s tem prizadeli žrtve, njihove družine in vernike. Obenem pa so poudarili stališče papeža Frančiška za skupno zavezanost ničelni stopnji tolerance do vseh oblik spolnega nasilja, se dosledno zavzeli za zaščito otrok in izrazili podporo tako žrtvam spolnih zlorab kot tudi vsem duhovnikom in pastoralnim delavcem, ki požrtvovalno delajo z mladimi. V ta namen so sprejeli Navodilo o uveljavljanju ničelne stopnje tolerance do spolnih zlorab, ki od vseh verskih delavcev zahteva prijavo suma kaznivega dejanja spolne zlorabe na policijo oz. državno tožilstvo. Ob sklepu srečanja so škofje izrazili podporo članom Ekspertni skupini za reševanje spolnih zlorab in se jim zahvalili za njihovo odgovorno in zahtevno delo.

Dr. David Kraner, tiskovni predstavnik SŠK


Navodilo o uveljavljanju ničelne stopnje tolerance do spolnih zlorab
Pravilnik o verski dejavnosti
Navodilo o prepovedi opravljanja verske dejavnosti z eno mladoletno osebo
VEČ

Sebastijan Valentan