Sodišče

Blog

Bolniško maziljenje v času epidemije COVID-19

(foto: ANSA)

(foto: ANSA)

 

V Izrednih navodilih slovenskih škofov št. 76-7/20, z dne 12. marca 2020, je v 9. točki navedeno: »V smrtni nevarnosti je dovoljeno podeljevanje bolniškega maziljenja ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena«. V 11. točki pa: »Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele in druge podobne ustanove, morajo upoštevati navodila omenjenih ustanov za preprečevanje okužb.«

Obred maziljenja

V primeru, da duhovnika pokličejo k bolnikom, pristopi tako:

• Na oddelku upošteva navodila ustanove.
• Sveto bolniško maziljenje je dovoljeno podeljevati tudi v rokavicah in duhovnik naj si jih nadene, sicer pa upošteva zaščito, ki jo predvideva okolje.

• K bolniku duhovnik gre z zaščitno masko in morda z rokavicami, da ga ne okuži ter da sam ne prejme okužbe, tudi takrat, ko ga obišče na njegovem domu in ne v ustanovi.
• Pred in po obredu maziljenja si duhovnik razkuži roke.
• Obred bolniškega maziljenja duhovnik obhaja na najkrajši možni način.

Dodatna pojasnila

Ne vemo, ali bo dovoljeno duhovniku prihajati k umirajočim za COVID-19. To je odvisno od ustanove ter ocenitve tveganja. V primeru, da je dovoljeno, se priporoča, da duhovniki uporabijo zaščitno obleko, rokavice in masko.

Pri vseh obiskih v tem času je potrebna večja previdnost (zaščitna maska, po presoji zdravstvenega osebja uporaba rokavic, vsekakor pa razkuževanje).

V primeru, da duhovnika kličejo k umirajočemu na dom (in ne v ustanovo), mora imeti s seboj masko in razkužilo ter si pred in po obhajanju zakramenta sv. bolniškega maziljenja razkuži roke.

Besedilo je pripravil mons. Miro Šlibar, voditelj za pastoralo zdravja pri SŠK; vir: SŠK

Kanonist