Kanonist
Sodišče

Blog

Raje v zapor kot uklonitev takemu zakonu

Škof Michael C. Barber, DJ (foto: škofija Oakland)

Škof Michael C. Barber, DJ (foto: škofija Oakland)

 

Škof škofije Oakland v Združenih državah Amerike, Michael C. Barber, DJ, nasprotuje sprejetju zakona v zvezni državi Kaliforniji, po katerem bi morali duhovniki organom pregona sporočati nekatere grehe, za katere bi izvedeli pri zakramentu svete spovedi. Po kanonskem pravu je spovedna molčečnost nedotakljiva (kan. 983).

Ker gre za izjemno aktualno vprašanje, objavljamo prevod škofovega pisma v celoti.

Bratje in sestre v Kristusu,

zakone, ki ščitijo naše otroke pred kakršnokoli obliko zlorabe, v celoti podpiram. Katoliška Cerkev si je močno prizadevala, da bi bila vodilna na področju Varnega okolja, ki usposablja, preverja duhovnike, zaposlene in prostovoljce ter o obtožbah obvešča policijske oblasti.

Vendar pa je novi zakon, ki je bil vložen v senat zvezne države Kalifornije, zgrešen in v ničemer ne podpira naših prizadevanj. Z njim ne bi bilo več zaupnosti pri zakramentu svete spovedi. Če bi bil zakon sprejet, bi morali duhovniki določene grehe, za katere bi izvedeli pri spovedi, prijaviti policiji.

To pomeni oskrunitev enega izmed naših najsvetejših zakramentov. Kanonsko pravo določa, da vsak duhovnik, ki prelomi spovedno molčečnost in razkrije zaupane grehe komurkoli in kadarkoli, stori smrtni greh in se znajde v nevarnosti izobčenja.

Neki duhovnik mi je 21. maja sporočil, da so zaradi publicitete, ki spremlja ta predlog zakona, najstniki na pripravah na birmo omahovali, ali naj gredo k spovedi, saj so mislili, da bodo duhovniki morali njihove grehe razkriti organom pregona.

Četudi bo predlog zakona potrjen, ga noben duhovnik ne rabi upoštevati. Vsakdo ima pravico se spovedati Bogu v popolni zasebnosti in prejeti odpuščanje – in ta pravica mora biti zaščitena. Pozivam vas, da se danes obrnete na svojega senatorja in izrazite nasprotovanje temu zakonu.

Raje grem v zapor, kakor pa da bi se uklonil temu napadu na našo versko svobodo.

Vaš v Kristusu,

škof Michael C. Barber, DJ

Prevod: Agnes Kojc

Kanonist