Kanonist
Sodišče

Blog

Budimpešta, 1. dan

 

Sodelavci Inštituta za kanonskopravne vede pri Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in Metropolitanskega cerkvenega sodišča Maribor smo se prvi dan našega strokovnega posveta (17. 6. 2019) ustavili v Budimpešti.

V prostorih zakonodajnega telesa (budimpeštanski parlament) nas je toplo sprejela slovenska poslanka/zagovornica Erika Köleš Kiss, ki je v hramu demokracije nastopila že svoj drugi mandat. Ob mirnem sprehodu skozi parlamentarno poslopje, kjer hranijo tudi krono sv. Štefana, nam je predstavila svoje zavzemanje za slovensko manjšino na Madžarskem.

Državni sekretar za cerkvene zadeve in narodnostna vprašanja Miklos Soltesz in vodja oddelka za narodnostna vprašanja Richard Tircsi, ki sta se nam pridružila na kosilu, sta spregovorila o področjih sodelovanja med državo in Cerkvijo. To sodelovanje poteka nadvse zgledno, temelj pa mu daje pred petimi leti posodobljeni sporazum med Madžarsko in Svetim sedežem. Pozornosti madžarske države je deležna tudi slovenska katoliška skupnost.

V popoldanskem delu dneva smo si pod strokovnim vodstvom ogledali cerkev sv. Matije v starem delu mesta, v konkatedrali sv. Štefana pa smo obhajali evharistično bogoslužje, pri katerem so se nam pridružili člani slovenske manjšine iz Budimpešte. Po lepotah bazilike sv. Štefana nas je popeljal pomožni škof mons. György Snell.

Ker je strokovni posvet namenjen pregledu aktualnosti na področju kanonskega prava, nam je mag. Sebastijan Valentan predstavil motuproprij papeža Frančiška: Vos estis lux mundi (Vi ste luč sveta). S tem postopkovno-pravnim aktom (norme) se je papež odzval na problematiko spolnih zlorab v Katoliški Cerkvi.

Kanonist