Kanonist
Sodišče

Blog

Nuncij iz Slovenije pri papežu

Nuncij Speich pri papežu Frančišku (foto: Vatican News)

Nuncij Speich pri papežu Frančišku (foto: Vatican News)

 


Papež Frančišek je v soboto, 18. maja 2019, v avdienco sprejel mons. Jeana-Marieja Speicha, ki ga je za novega apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji in apostolskega delegata za Kosovo imenoval 19. marca letos.

Življenjepis

Mons. Jean-Marie Antoine Joseph Speich se je rodil 15. junija 1955 v francoskem mestu Strasbourg. Leta 1979 je v Strasbourgu diplomiral iz teologije, leta 1982 v Rimu iz dogmatične teologije in leta 1983 še iz kanonskega prava prav tako v

Strasbourgu. V duhovnika je bil posvečen 9. oktobra 1982. Med letoma 1982 in 1984 je opravljal duhovniško službo v župniji St. Vincent de Paul v nadškofiji Strasbourg. Izobraževanje za vatikansko diplomatsko službo je začel leta 1984 in ga je sklenil leta 1986, med tem pa je leta 1984 pridobil magisterij, leta 1986 pa še doktorat iz kanonskega prava.

Med letoma 1986 in 2008 je služboval na apostolskih nunciaturah na Haitiju, v Nigeriji, Boliviji, Kanadi, Nemčiji, Veliki Britaniji, Egiptu, Španiji in Andori ter na Kubi. Od leta 2008 je bil odgovoren za frankofonski oddelek pri Državnem tajništvu Svetega sedeža.

Mons. Speich je kot vodja ali član delegacij zastopal Sveti sedež na mednarodnih srečanjih in konferencah ter bil v uradnih delegacijah ob potovanjih papežev Janeza Pavla II. in Benedikta XVI.

Papež Frančišek mu je 24. oktobra 2013 podelil škofovsko posvečenje in naziv naslovnega nadškofa kraja Sulci (Italija) ter ga istega leta imenoval za apostolskega nuncija v Gani.

Nadškof Speich govori alzaški, francoski, nemški, italijanski, angleški in španski jezik ter razume portugalsko, flamsko, latinsko in grško.

Vir: Vatican News (slovenski kanal)

Sebastijan Valentan