Kanonist
Sodišče

Blog

Vabilo na rdečo mašo

Rdečo mašo je 6. 10. 2019 v Washingtonski stolnici ob navzočnosti nekaterih vrhovnih sodnikov daroval tudi nadškof Wilton D. Gregory (foto: Catholic Standard)

 


Akademsko društvo Pravnik (ADP) vabi na tradicionalno rdečo mašo za pravnike in študente prava ob začetku novega študijskega in sodnega leta, ki bo v sredo, 9.10.2019, ob 18:30 uri, v ljubljanski stolnici.

Pred sveto mašo, ob 17:00 uri, bo potekalo predavanje zasl. prof. dr. Janeza Kranjca, na Pravni fakulteti v Ljubljani, v seminarju št. 5.

Dobrodošli.

pravnik.png

Kaj je rdeča maša?

ADP je organizator Rdeče maše. Prizadevamo si, da bi ta dogodek postal eden od osrednjih pravniških dogodkov v letu, kot je to v nekaterih zahodnih razvitih državah.

V katoliški Cerkvi je ponekod običaj, da se pravniki in študentje prava ob začetku sodnega obdobja oziroma na začetku akademskega leta v jesenskem času zberejo k evharistični daritvi, kjer prosijo Svetega Duha za pomoč in razsvetljenje pri delu in študiju. Mašo lahko vodi škof ali drug duhovnik.

Ime »rdeča maša« izhaja iz rdeče barve liturgičnih oblačil duhovnikov in predstavlja barvo pravičnosti in Svetega Duha. Poleg tega so se sodniki rdečih maš vedno udeleževali v sodniških togah, ki so bile v večini primerov rdeče barve.

Začetki obhajanja rdečih maš segajo v zahodni Evropi (predvsem v Franciji, Italiji in Združenem kraljestvu) v 12. stoletje. Tradicija se je do danes ohranila predvsem v ZDA, v Kanadi in v Združenem kraljestvu. V ZDA se rdečih maš vsako leto poleg velikega števila pravnikov, odvetnikov, državnih uradnikov in ostalih javnih delavcev, udeležujejo tudi posamezni sodniki zveznega vrhovnega sodišča.

K rdeči maši so povabljeni vsi, katerih delo v močni meri zaznamuje prizadevanje za pravičnost v svetu. Cerkev ob evharističnem slavju verne udeležence vabi k prejemu zakramenta pokore in svete evharistije.

Vir: ADP

Sebastijan Valentan