Kanonist
Sodišče

Blog

74 let OZN

Papež Frančišek nagovarja zbrane na sedežu OZN v New Yorku (foto: AFP)

Papež Frančišek nagovarja zbrane na sedežu OZN v New Yorku (foto: AFP)

 

Generalna skupščina OZN je leta 1948 sprejela resolucijo, s katero je 24. oktober razglasila za dan OZN. Tri leta pred tem je na ta dan začela veljati ustanovna listina nove svetovne organizacije za varovanje miru, ki je po drugi svetovni vojni nasledila Društvo narodov. Od leta 1971 je to mednarodni praznik.

Države so po prvi svetovni vojni ustanovile Društvo narodov, ki mu ni uspelo preprečiti še bolj uničujoče druge svetovne vojne, in zmagovalci tega spopada, ki je zahteval okrog 60 milijonov življenj, so sklenili, da je dovolj. Zasnovali so novo svetovno organizacijo, ki je bila do danes veliko uspešnejša od Društva narodov.

Velikega svetovnega spopada v zadnjih sedmih desetletjih ni bilo in tudi največji kritiki OZN ne morejo zanikati dosežkov na področju humanitarne pomoči, pomoči beguncem, revnim, lačnim, otrokom, ženskam, bolnim in manjšinam.

Ustanovna listina OZN je bila sprejeta na konferenci o mednarodni organizaciji, ki se je začela konec aprila 1945 v San Franciscu, torej še preden se je vojna v Evropi uradno končala. Ustanovna listina je stopila v veljavo 24. oktobra 1945, ko jo je ratificirala večina tedanjih članic, vključno z vsemi petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta.

ZDA, Francija in Velika Britanija ostajajo originalne članice najpomembnejšega organa OZN, ki je pristojen za mir in varnost na svetu. Leta 1971 je sedež Tajvana zasedla komunistična Kitajska, Rusija pa je leta 1991 nasledila Sovjetsko zvezo.

Dan OZN so prvič obeležili leta 1948, generalna skupščina OZN pa je leta 1971 priporočila, naj bo to javni praznik po vsem svetu. Osrednja praznovanja OZN potekajo na sedežu OZN v New Yorku in v Ženevi, na Dunaju, Nairobiju in Haagu, kjer so sedeži posameznih agencij in povezanih organizacij.

OZN je bila ustanovljena s štirimi glavnimi nameni. Prvi je ohranjanje miru in varnosti, sledijo dobri odnosi med državami, vzpodbujanje komunikacij med državami in zagotavljanje foruma za srečanja in razprave o doseganju skupnih ciljev.

Kot je v sporočilu ob letošnjem dnevu OZN poudaril generalni sekretar organizacije Antonio Guterres, ustanovna listina med nevihtnimi morji ostaja naše skupno moralno sidro. "V času turbulentnih sprememb OZN ostaja osredotočena na resnične težave ljudi," je zapisal.

Ob dnevu OZN bodo po svetu potekale številne prireditve, med drugim tudi v Slovenj Gradcu, kjer bodo pripravili slovesnost ob prazniku svetovne organizacije in 30-letnici naziva Mesto - glasnik miru.

Vir: STA, IUSINFO

Kanonist