Kanonist
Sodišče

Blog

Goduje pravnik sv. Janez Kapistran, zavetnik sodnikov

Sv. Janez Kapistran (foto: assisiofm.it)

Sv. Janez Kapistran (foto: assisiofm.it)

 


Rodil se je 24. junija 1386 v majhnem kraju Capestrano (od tod je njegovo ime, ki so ga že sodobniki izgovarjali Kapistran) v Abruzzih, vzhodno od mesta L'Aquila. Njegov oče Anton je bil bogat baron, ki se je tam naselil kot vojak in se poročil z domačinko. Janez je že kot mladenič ostal brez očeta. Toda nadarjeni fant se je v svetu dobro znašel.

Na univerzi v Perugii je študiral pravo in dobil prvo službo na dvornem sodišču v Neaplju, kasneje pa postal sodnik v Perugii in župan domačega mesta, dokler ni vstopil v frančiškanski samostan.

V poznejših mestnih prepirih so ga odstranili s položaja in ga vrgli v ječo. Med težkim ujetništvom je doživel osebno spreobrnjenje. V ječi je sanjal, da ga sveti Frančišek kliče in vabi v svoj red. Odkupil se je iz ujetništva, dosegel spravo s sovražniki svoje rodbine, ki so mu prej pobili štiri brate in požgali dve hiši. 4. oktobra 1416 je sprejel redovno obleko. Težko se je odločil za samostan, ko pa se je oklenil novega življenja, se ni več oziral nazaj.

Leta 1417 je napravil obljube in papež Martin V. mu je že leta 1418 dovolil prejeti mašniško posvečenje. Imenoval ga je za inkvizitorja zoper krivoverske voditelje po Italiji. Kapistran je to poslanstvo opravljal brez nasilja. Ljudi je nagovarjal z besedo ljubezni in predvsem s svojim zgledom spokornosti.

Umrl je zaradi kužne bolezni 23. oktobra 1456 v Iloku na Hrvaškem. Njegovi posmrtni ostanki so se izgubili. Papež Aleksander VIII. ga je leta 1690 razglasil za svetnika (za blaženega je bil razglašen že leta 1622).

Velja za zavetnika vojaških kaplanov, sodnikov, pravnikov in odvetnikov ter Beograda. 

Povzeto po:

http://minoriti.rkc.si/duhovnost/svetniki/209-janez-kapistran-23-oktober

https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/svetniki/janez-kapistran-23-10

Sebastijan Valentan