Sodišče

Blog

Spremenjen kan. 695 § 1 ZCP

 

Papež Frančišek je objavil nov motuproprij, s katerem spreminja kan. 695 § 1 Zakonika cerkvenega prava, ki zadeva kazniva dejanja redovnikov in redovnic v zvezi z zlorabo mladoletnih oseb ali sodelovanjem pri splavu in ki višjemu predstojniku posamezne ustanove posvečenega življenja ali družbe apostolskega življenja daje pristojnosti, da lahko odslovi storilca kaznivega dejanja ali pa sprejme druge ukrepe za poboljšanje redovnika ali redovnice.

Nova norma z naslovom "RECOGNITUM LIBRUM VI" spreminja besedilo kan. 695 § 1, ki se bo odslej glasilo takole:

Člana je treba odsloviti zaradi kaznivih dejanj, ki jih omenjajo kann. 1395, 1397 in 1398, razen če gre za kazniva dejanja, ki jih omenjata kann. 1395 §§ 2-3 in 1398 § 1, in bi višji predstojnik menil, da odslovitev ni povsem nujna ter je na drug način v zadostni meri mogoče doseči poboljšanje člana, zadostiti pravičnosti ter popraviti pohujšanje.

Latinsko besedilo se glasi:

Sodalis dimitti debet ob delicta de quibus in cann. 1395, 1397 et 1398, nisi in delictis, de quibus in cann. 1395 §§ 2-3, et 1398 § 1, Superior maior censeat dimissionem non esse omnino necessariam et emendationi sodalis atque restitutioni iustitiae et reparationi scandali satis alio modo consuli posse.

Novo besedilo je odobreno po posvetovanju s Papeškim svetom za zakonodajna besedila in Kongregacijo za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, veljati pa začne danes z objavo v L'Osservatore Romano.

Kanonist