Sodišče

Blog

Zaščita mladoletnih - seminar

P. Hans Zollner

P. Hans Zollner

 

Mednarodno združenje za boj proti zlorabam v cerkvenem okolju pripravlja vrsto spletnih seminarjev o izvajanju programov za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih oseb v obdobju krize, ki jo je povzročila epidemija okužb z novim koronavirusom. Naslov projekta je »Varnejša Cerkev«, začel pa se je v petek, 29. maja 2020. Projekt je posvečen vprašanju, kako Cerkev med epidemijo prevzema svojo odgovornost za zaščito. Posebna pozornost bo namenjena žrtvam in njihovemu načinu življenja v tem težkem času.

Pobudo za projekt je dal upravni odbor Mednarodne konference za zaščito (International Safeguarding Conference), ki mu pripadajo člani Cerkve in izvedenci za zaščito otrok pred zlorabami. Cilj projekta je interaktivna izmenjava o »najboljših praksah« v boju proti spolnim zlorabam otrok in mladostnikov. Med člani odbora za izvedbo projekta je tudi vodja centra za zaščito otrok na Papeški univerzi Gregoriana, nemški jezuit p. Hans Zollner.

Spletni seminarji želijo Katoliško cerkev in druge verske organizacije spodbuditi k nadaljevanju izvajanja lastnih programov za zaščito mladoletnih. Namen projekta je omogočiti strokovnjakom, da med seboj podelijo izkušnje, posebej v sedanjih težkih okoliščinah koronakrize. Na vsakem spletnem seminarju bodo sodelovali različni izvedenci, udeleženci pa se bodo lahko vključili v razpravo in bodo imeli priložnost, da jim zastavijo različna vprašanja.

Zaščita otrok ne sme izginiti z dnevnega reda

Zaradi krize in gospodarskih težav, ki so posledica epidemije koronavirusa, se pojavljajo določene skrbi, da bi bili programi za zaščito mladoletnih umaknjeni z dnevnega reda. Po besedah p. Hansa Zollnerja si Cerkev »ne more dovoliti, da bi naše vlaganje v varnost mladoletnikov obravnavali enako kot vsako drugo šolsko ali vzgojno dejavnost«. Poročanje medijev v času epidemije v zadnjih tednih opozarja na povečano stopnjo nasilja do otrok in več primerov nasilja v družinah kot običajno.

Prvi spletni seminar, ki je potekal včeraj, je bil namenjen vprašanju, kako to težko obdobje epidemije doživljajo žrtve zlorab. Škotinja Tina Campbell, prav tako članica odbora, upa, da bodo »ti spletni seminarji pripomogli k zagotovitvi, da bo zaščita mladoletnih v Cerkvi ostala na vrhu dnevnega reda«.

Vir: Družina

 
20200529_093507.jpg
 
Kanonist