Sodišče

Blog

Pomemben korak pri prenovi rimske kurije

Sedež vatikanske banke

Sedež vatikanske banke

 

Papež Frančišek je 28. decembra 2020 objavil apostolsko pismo v obliki motu proprio z naslovom Boljša organizacija o nekaterih ekonomskih in finančnih zadevah. Novi motu proprio ima datum 26. december 2020 in predstavlja pomemben korak pri prenovi rimske kurije, saj je objavljen pred novim letom, da se bo lahko v skladu z njegovo vsebino pripravil proračun za leto 2021.

Papež Frančišek je z novim motu proprijem prenesel gospodarske in finančne funkcije z Državnega tajništva na Upravo s premoženjem Apostolskega sedeža (Amministrazione del Patrimonio della Sede apostolica - Apsa) in na Tajništvo za ekonomijo (Segreteria per l’economia - Spe).

Novi motu proprio zmanjšuje število odgovornih za ekonomijo pri Svetem sedežu in bolj natančno določa upravo ter ekonomske in finančne odločitve v posameznih oddelkih. S spremembo želi papež nadaljevati prenovo rimske kurije in še bolj specializirati delovanje Državnega tajništva, da bo njemu in njegovim naslednikom lahko učinkoviteje pomagal v zadevah, ki so pomembne za Cerkev.

Tako imenovani »Upravni urad« Državnega tajništva spreminja svoje poslanstvo, ker mu odslej ne bo več treba upravljati ali odločati o finančnih sredstvih in naložbah.

Novi motu proprio vzpostavlja večji nadzor in boljšo prepoznavnost donacij vernikov. Poleg tega bo odslej okrepljen nadzor oddelkov, ki so povezani s Svetim sedežem in upravljajo račune in sredstva iz donacij. S temi odločitvami papež izraža svojo osebno zavezanost in zavezanost rimske kurije za večjo preglednost, jasnejšo ločitev funkcij, večjo učinkovitost nadzora in večjo prilagoditev gospodarstva Svetega sedeža poslanstvu Cerkve, tako da bo božje ljudstvo, ki s svojo radodarnostjo pomaga pri podpori poslanstva rimskega škofa, lahko to še naprej vršilo z zaupanjem, da se njihovi darovi upravljajo na primeren, pregleden način in z ustreznim nadzorom.

Kanonist