Sodišče

Blog

Apostolsko pismo Ab initio

25481514214_2f93b5f51d_w.jpg

APOSTOLSKO PISMO V OBLIKI MOTU PROPRIO

AB INITIO

s katerim se spremenita kan. 435 §1 in kan. 506 §1 Zakonika kanonov vzhodnih cerkva (ZKVC)

Že od prvih časov Cerkve so se nekateri verniki čutili poklicane, da svoje življenje na poseben način posvetijo Bogu in službi bratom in sestram ter pričujejo, da so se odmaknili od sveta, kar je kasneje postalo klic po evangeljskih svetih čistosti, uboštva in pokorščina. Posameznim izkušnjam so najprej na vzhodu in nato na zahodu sledile oblike skupnega bratskega življenja, določene s predpisi zakonitega predstojnika. Zgodilo se je, kot pravi Drugi vatikanski koncil, da so »kakor drevo, ki je pognalo iz semena, zasajenega od Boga, in se je na Gospodovi njivi čudovito razraslo v mnogotero vejevje, tako so nastale različne oblike samotarskega ali pa skupnega življenja in različne redovne družine, ki so v veliko duhovno korist članom in v blagor vsemu Kristusovemu skrivnostnemu telesu«(C 43). Cerkev pozdravlja različne oblike posvečenega življenja kot razodevanje bogastva darov Svetega Duha; cerkvena oblast, zlasti pastirji določenih Cerkva, razlaga koncil, ureja njihovo prakso in, izhajajoč od njih, predstavlja trdno oblike življenja, pri čemer se izogiba, da bi »nastajale nekoristne ustanove in take, ki nimajo dovolj življenjske moči« (R 19). Apostolski sedež je odgovoren tako za spremstvo pastirjev v procesu razločevanja, ki vodi do cerkvenega priznanja nove ustanove ali nove družbe eparhijskega prava, kot tudi za dokončno sodbo pri preverjanju verodostojnosti navdihujočega namena. Potem, ko sem poskrbel za spremembe v Zakoniku cerkvenega prava (1983), v tej perspektivi poskrbim še za spremembo kan. 435 §1 in kan. 506 §1 ZKVC, ki ju nadomestita naslednji besedili:

Kan. 435 §1 - ​​Episcopi eparchialis est erigere monasterium sui iuris praevia licentia scripto data intra fines territorii Ecclesiae patriarchalis Patriarchae aut in ceteris casibus Sedis Apostolicae.

Kan. 506 §1 - ​​Episcopus eparchialis erigere potest tantum congregationes; sed eas ne erigat nisi praevia licentia scripto data Sedis Apostolicae et insuper intra fines territorii Ecclesiae patriarchalis nisi consulto Patriarcha.

Kar je določeno s tem apostolskim pismom v obliki Motu proprio, odrejam, da ima trdno in trajno veljavo, kljub vsemu nasprotnemu, četudi je vredno posebne pozornosti, in da se objavi v L'Osservatore Romano, da stopi v veljavo 8. decembra 2020 in da se objavi še v uradnem listu Acta Apostolicae Sedis.

V Lateranu, 21. novembra 2020, na praznik Darovanje Device Marije, v osmem letu papeževanja.

FRANČIŠEK

Kanonist