Sodišče

Blog

Pravna država s pomanjkljivostmi

Dr. Verica Trstenjak (foto: Siol)

Dr. Verica Trstenjak (foto: Siol)

 

Za tokratni Kanonistov intervju je na naša vprašanja nekaj odgovorov podala dr. Verica Trstenjak, profesorica za evropsko pravo. Med letoma 2006 in 2012 je bila generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu, med letoma 2004 in 2006 pa sodnica na Splošnem sodišču Evropske unije.

1 Bili ste generalna pravobranilka na Sodišču EU ter sodnica na Splošnem sodišču EU. Ste se tam kdaj srečali s primeri, povezanimi s kršitvijo verske svobode?

“Na Sodišču SE v Luksemburgu se občasno pojavi tudi problem, povezan s svobodo misli, vesti  in vere, kot jo določa 10. člen EU Listine o temeljnih pravicah. Tako so bili primeri, povezani s prosilci za azil, ki so bili preganjani zaradi vere in je nastalo vprašanje, ali je to lahko razlog za azil (čemur je Sodišče EU pritrdilo v zadevi C-71/11).

Pogosteje se pojavljajo problemi učinkovanja temeljnih pravic med posamezniki oziroma t.i. horizontalni učinek temeljnih pravic. Sem spada npr. vprašanje, ali lahko delodajalec (npr. Evangeličansko združenje) kot pogoj določi pripadnost določeni cerkvi. Se je pa Sodišče EU soočilo tudi z drugimi problemi, ki jih postavlja obstoj več ver na ozemlju EU (npr. nekdo se razveze izven EU, recimo v Siriji, po šeriatskem pravu in živi v Nemčiji, kako ravnati pri novi poroki).

Sicer pa se problemi z versko svobodo verjetno še pogosteje pojavljajo na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, ki je pristojno za kar 47 držav.”

2 Je verska svoboda v današnji Evropi ali pa v državah EU dovolj varovana človekova pravica?

“Osebno menim, da je pravno dovolj varovana, tudi sodišča upoštevajo pravne določbe.

Drugo je vprašanje družbenih norm, kjer so v posameznih državah velike razlike v odnosu do izražanja vere in pripadnosti cerkvam. Že 16 let živim v tujini (pa tudi že pred tem v času doktorata) v različnih državah (Švica, Nemčija, Avstrija, Luksemburg), ki so dejansko glede vere bolj „odprte“, tako glede zasebnih šol, verskega pouka v šoli ipd.”

3 Kaj pa vladavina prava - menite, da je Slovenija pravna država?

“Slovenija je pravna država, so pa v njenem delovanju nekatere pomanjkljivosti. Pogosto opozarjam na problem učinkovitosti, neodvisnosti in nepristranskosti sodstva, na dosledno spoštovanje enakosti pred zakonom, kot tudi na udejanjenje ničelne stopnje korupcije v praksi. Zato bo potrebno izboljšanje stanja, da bodo državljani imeli občutek, da živijo v pravni državi.”

4  Vaše znanstveno udejstvovanje presega slovenske meje. Akademsko ste prisotni tudi v nemško-govorečem svetu, kjer je poznana in uveljavljena pravna panoga tudi Staatskirchenrecht ali državno cerkveno pravo (danes bi lahko govorili bolj o državnem religijskem pravu). Zakaj menite, da ta pravna disciplina, ki se posveča pravnim odnosom med državo in verskimi skupnostmi, pri nas še ni uveljavljena?

“Tega področja ne spremljam natančno. Opažam pa, da so npr. številne ameriške univerze, pa tudi nekatere evropske, uvedle magistrske študije muslimanskega oziroma šeriatskega prava. Na tem področju so namreč številni pravni problemi (npr. priznanje razveze po šeriatskem pravu v EU, priznanje dednih odločb ipd.) in države potrebujejo strokovnjake.”

Z dr. Verico Trstenjak se je pogovarjal mag. Sebastijan Valentan


Artboard 1.jpg


Kanonist