Kanonist
Sodišče

Blog

Novo: Navodilo o redu devic

nav.jpg
 

Slovenska škofovska konferenca je pri založbi Ognjišče - Slomškova založba izdala prevod Navodila o redu devic (Podoba Cerkve kot Kristusove neveste - Ecclesiae Sponsae Imago), ki ga je objavila Kongregacija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, 8. 6. 2018 pa ga je odobril papež Frančišek.

Kot v predgovoru k slovenskemu prevodu pravi mariborski nadškof metropolit mons. mag. Alojzij Cvikl, želi Cerkev s tem dokumentom svetu sporočiti, da sodobni čas nujno potrebuje pogumne žene, ki se bodo odločile za posebno obliko posvečenega življenja - za posvečeno devištvo.

Navodilo v točki 109 določa: “Stalno oblikovanje torej od vsake posvečene žene zahteva ponižnost, pozornost, bistroumnost, odgovornost in ustvarjalnost. V tem smislu so posebne pobude stalnega oblikovanja tista sredstva, ki želijo pomagati poglobiti njihovo osebno razumevanje deviške karizme, okrepiti vključevanje življenja v popolno podaritev Gospodu in podpirati posvečene žene v njihovi zavzetosti, da bi izpolnile odgovornosti, ki izhajajo iz posvetitve.”

Tednik Družina je poročal, da je na praznik svetih Joahima in Ane, v petek, 26. julija 2019, mariborski nadškof metropolit mons. mag. Alojzij Cvikl med mašo v župniji Sv. Venčesl pri Slovenski Bistrici sprejel v red devic dve kandidatki, Ano in Barbaro, ki sta po obredu posvetitve devic postali Bogu posvečeni devici. Poklic devic je »sad dialoga med Bogom in človekom«, je dejal nadškof Cvikl. »Osnova za to je polno zaupanje v Gospoda, ki raste in se krepi skozi molitev, poslušanje in premišljevanje Božje besede, ter potovanje skozi liturgični čas.« Ani in Barbari je zaželel, da bi »znali svoje življenje, svoje delo, radosti in bolečine izročati Bogu in da bi lahko dan za dnem osebno doživljali, kako sta vedno bolj eno z Njim«.


Iz obreda posvetitve dveh devic julija letos

(foto: Vatican News)

Kanonist