Kanonist
Sodišče

Blog

Primer Pell: Vatikan še čaka

pell.jpg
 

Vrhovno sodišče v avstralski zvezni državi Viktorija je 21. 8. 2019 zavrnilo pritožbo avstralskega kardinala Georgea Pella, ki je bil marca obsojen na šest let zapora zaradi spolnih zlorab dveh dečkov konec 90. let 20. stoletja. Pell, ki je nad današnjo razsodbo razočaran, ima možnost še ene pritožbe.

Sveti sedež je odločitev sodišča iz Avstralije vzel na znanje in ponovil spoštovanje do avstralskega sodnega sistema, kot je to izrazil že 26. 2. 2019. Ker državni sodni postopek še ni kočan, Sveti sedež ponovno poudarja, da se je kardinal Pell ves čas postopka skliceval na svojo nedolžnost in da ima pravico do priziva. Sveti sedež je ob današnji novici potrdil svojo bližino žrtvam spolnih zlorab in odločno pripravljenost k pregonu klerikov, ki so takšna dejanja storili, preko ustreznih cerkvenih oblasti in institucij.

Vodja Tiskovnega urada Svetega sedeža, Matteo Bruni, je na vprašanja novinarjev odgovoril, da “kot v drugih primerih, Kongregacija za nauk vere čaka na rezultat postopkov, ki so v teku in na zaključek pritožbenih postopkov, preden bo sama prevzela primer.” Kot je bilo pojasnjeno že 26. februarja 2019, “je sveti oče že odobril previdnostne ukrepe, ki so bili naloženi kardinalu Georgeu Pellu ob njegovi vrnitvi v Avstralijo, in sicer, kot je določeno, prepoved javnega opravljanja poslanstva in vsakršnega prostovoljnega stika z mladoletnimi”.

Vir: Tiskovni urad Svetega sedeža, STA, splet

Kanonist