Kanonist
Sodišče

Blog

Nadškof mons. Jean-Marie Speich novi nuncij v Sloveniji

Nadškof mons. Jean-Marie Speich (foto: marshallan.org)

Nadškof mons. Jean-Marie Speich (foto: marshallan.org)

 


Tiskovni urad Svetega sedeža je danes objavil vest, da je papež Frančišek za novega apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji in apostolskega delegata za Kosovo imenoval nadškofa mons. Jean-Marie Speicha, dozdajšnjega apostolskega nuncija v Gani.

Mons. Jean-Marie Antoine Joseph Speich se je rodil 15. junija 1955 v francoskem mestu Strasbourg. Leta 1979 je v Strasbourgu diplomiral iz teologije, leta 1982 je v Rimu diplomiral iz dogmatične teologije in leta 1983 iz kanonskega prava prav tako v Strasbourgu. V duhovnika je bil posvečen 9. oktobra 1982 ter med letoma 1982 in 1984 je opravljal duhovniško službo v župniji St. Vincent de Paul v nadškofiji Strasbourg.

Izobraževanje za vatikansko diplomatsko službo je začel leta 1984 in ga je sklenil leta 1986, med tem pa je leta 1984 pridobil magisterij, leta 1986 pa doktorat iz kanonskega prava. Med letoma 1986 in 2008 je služboval na apostolskih nunciaturah na Haitiju, v Nigeriji, Boliviji, Kanadi, Nemčiji, Veliki Britaniji, Egiptu, Španiji in Andori ter na Kubi. Od leta 2008 je bil odgovoren za frankofonski oddelek pri Državnem tajništvu Svetega sedeža.

Mons. Speich je kot vodja ali član delegacij zastopal Sveti sedež na mednarodnih srečanjih in konferencah ter bil v uradnih delegacijah ob potovanjih papeža Janeza Pavla II. in papeža Benedikta XVI. 

Papež Frančišek mu je 24. oktobra 2013 podelil škofovsko posvečenje in naziv naslovnega nadškofa kraja Sulci (Italija) ter ga istega leta imenoval za apostolskega nuncija v Gani.

Nadškof Speich govori alzaški, francoski, nemški, italijanski, angleški in španski jezik ter razume portugalsko, flamsko, latinsko in grško.

V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) je ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK mons. Stanislav Zore poslal čestitko novoimenovanemu apostolskemu nunciju mons. Speichu in mu v imenu lokalne Cerkve izrazil obilo Božjega blagoslova pri delu ter mu izrekel dobrodošlico v naši domovini.

Vir: Slovenska škofovska konferenca

Sebastijan Valentan