Sodišče

Blog

Zahvalni govor nuncija Jurkoviča

nuncij papež.jpg
 

Ob podelitvi naziva “častni senator Univerze v Ljubljani”, 3. 12. 2019, je nuncij mons. dr. Ivan Jurkovič zbrane na slavnostni seji na sedežu ljubljanske Univerze nagovoril:

Spoštovani gospod rektor in člani senata Univerze,
spoštovani gostje,

zahvaljujem se Vam za podelitev naziva častni senator za prispevek h krepitvi miru in humanih odnosov v svetu.

Kmalu po končani Teološki fakulteti, sem bil poslan na študij kanonskega prava in diplomacije v Rim. Službovanje pri Svetem Sedežu me že skoraj 40 let vodi po raznih delih sveta. Kljub temu pa se mi zdi, da zemljepisna oddaljenost ni nikoli zmanjševala moje povezanosti z dogajanjem doma. Zaradi tega sem še prav posebno zadovoljen, ko vidim, da moja Alma mater pozorno spremlja življenjske poti svojih alumnov po vsem svetu.

Delovanje v diplomaciji še prav posebej jasno kaže na potrebo po skupnem prizadevanju za reševanje temeljnih vprašanj človeštva. Vsak posameznik in vsak rod se mora vedno znova zavzeti – tako intelektualno kot moralno – za krepitev miru, pravičnosti in človeškega dostojanstva v vseh razsežnostih bivanja.

Kljub velikemu napredku pa smo priče, da je na svetu še vedno veliko trpljenja. V okolju mednarodnih institucij, med njimi tudi v Ženevi, se jasno čuti ponovna zaskrbljenostjo o usodi človeštva: mir je danes v večji nevarnosti kot kadarkoli v zgodovini, hitro se veča prepad med bogatimi in revnimi in še vedno ne skrbimo dovolj za okolje v katerem živimo.  Med institucijami, ki se ne morejo izogniti soočanju s temi dejstvi, je gotovo tudi Univerza, svetišče človeškega uma in ustvarjalnosti, pa tudi zgodovinskega spomina in civilizacijske istovetnosti.

Pred sto leti so ustanovitelji Univerze imeli jasno vizijo o njeni vlogi pri oblikovanju kulturne in narodne istovetnosti Slovenije in so z veliko vnemo sprejeli to odgovornost. Verjetno smo tudi danes ponovno pred isto nalogo: ohraniti kulturno in duhovno fizionomijo, ki se je ustvarila v stoletjih naše narodne zgodovine in jo oplemenititi v novem dialogu s sodobnostjo.

Mons. dr. Ivan Jurkovič, stalni opazovalec Svetega sedeža v Ženevi

diploma.jpg
Kanonist