Kanonist
Sodišče

Blog

Vatikan od 1. marca 2019 del evroobmočja

(foto: thelocal.it)

(foto: thelocal.it)

Tiskovni urad Svetega sedeža je danes sporočil, da se Država Vatikansko mesto in Sveti sedež pridružujeta enotnemu območju plačil v evrih (Single Euro Payments Area - SEPA) – evroobmočju.

Odbor Evropskega sveta za plačila (European Paymants Council – EPC) je pretekli teden odobril širitev geografskega področja uporabe SEPA na Državo Vatikansko mesto in Sveti sedež.

Predvideno je, da bodo od 1. marca 2019 dalje, ko se bodo pridružile, sheme SEPA odprte za finančne institucije Države Vatikanskega mesta in Svetega sedeža.

Kot še poroča Tiskovni urad Svetega sedeža, SEPA usklajuje način elektronskih plačil v evrih po Evropi. Evropskim potrošnikom, podjetjem in javnim upravam omogoča, da opravljajo kreditne prenose in neposredne bremenitve pod enakimi osnovnimi pogoji in da opravljajo vsa čezmejna plačila v evrih tako enostavno kot domača plačila.

Od 1. marca 2019 bo geografsko področje uporabe shem SEPA sestavljalo naslednjih 36 držav: 28 držav članic EU ter Islandija, Norveška, Lihtenštajn, Švica, Monako, San Marino, Kneževina Andora in Država Vatikansko mesto/Sveti sedež.

Vodja Vatikanskega finančnega odbora (Autorità di Informazione Finanziaria), René Bruelhart, je ob tem dejal, da je uspeh ob pristopu k SEPA zelo dobro znamenje in da bo to pomaga olajšati plačila ter uskladiti tovrstne storitve. Poleg tega to kaže na prizadevanje Svetega sedeža za povečanje finančne preglednosti.

S tem dejanjem bo Sveti sedež še bolj okrepil svojo mednarodnopravno subjektiviteto.

Vir:

Sporočilo Tiskovnega urada Svetega sedeža,

30. 11. 2018

Sebastijan Valentan